Glicyna – solidne źródło aminokwasów

Glicyna jest aminokwasem, który niezbyt często trafia w ręce osób uprawiających sport lub tych, którzy dbają o swoje zdrowie. To jeden z 20 standardowych aminokwasów biogennych, czyli białkowych. Jego rola polega na syntezie glutationu – przeciwutleniacza, a także kwasów nukleinowych, jak również bierze udział w produkcji żółci.

Warto wiedzieć, że aminokwasy są niezbędne przy każdym wysiłku fizycznym. Glicyna wspiera szczególnie funkcjonowanie systemu nerwowego oraz układu pokarmowego wraz z tkankami szkieletu. Działa wspomagająco na procesy odtruwania, jeśli nastąpi zatrucie ksylenem, czy też rozpuszczalnikami organicznymi. Wspomaga również procesy detoksyfikacji wątrobowej, oddziałuje żółciopędnie oraz osłania komórkę wątrobową.

Jest łatwodostępna, gdyż glycine można znaleźć wielu produktach spożywczych. Przykładowo mogą to być zarodki pszenne, otręby pszenne, nasionach sezamu, pestki dyni, słonecznik, orzechy arachidowe, soczewica czerwona czy nasiona lnu, aż po świeże ryby i wędzoną makrelę, piersi z kurczaka, wołowinę.